Hvorfor Musicarma – mindfulness og musik for børn?

Fordi Musicarma giver roligere og mere afslappede børn

Børn kan også selv læse Musicarma bogen

Musicarma er et unikt børnebogskoncept med mindfulness for børn: Kombinationen af musik, remser, øvelser og aktiviteter giver forskellige anvendelsesmuligheder i hjemmet, i børnehaven, vuggestuen og i skolen.

Mere end 700 børn fra 30 daginstitutioner og skoler samt 19 familier har medvirket i en undersøgelse om effekten af Musicarma. Svarene viser, at Musicarma musikken bliver spillet, når der er brug for ro eller et energiskifte eller i en stresset situation, hvor der er brug for afslapning.

’Det er vigtigt for børnene at have en pause engang i mellem, når de har så travl en hverdag.’

Gitte, lærer på Stilling skole

På Stilling skole bruger lærerne Musicarma i klassen på et fast tidspunkt hver dag. Det gør børnene fortrolige med musikken og med mindfulness øvelserne, som giver børnene ro, så de er klar til næste time og endda ekstra overskud, så de har lettere ved at undgå konflikter.

’Når man har slappet af, bliver man mere rolig. Hvis man er træt, bliver man hurtigt sur eller uvenner’

Mads og Liva, 2.c på Stilling skole

Bogen er et helstøbt børnebogskoncept, som giver forældre, lærere og pædagoger mange anvendelsesmuligheder, fordi musikken er kombineret med fantasifulde illustrationer og øvelser i mindfulness.

Mindfulness for børn giver energi og overskud i en travl hverdag

Små pauser giver ro

Både og børn voksne har i dag en travl hverdag, og mange børn oplever ifølge stressforeningen både fysisk og psykisk stress. Stress hos selv små børn kan udvikle sig til varige mén senere i livet. Der findes mange gode råd mod stress og ét af dem handler om at huske at holde pauser. Pauser giver nemlig overskud til at få det bedste ud af undervisningen og undgå konflikter.

Musicarma er en oplagt redskab til at gøre det attraktivt at holde pause, fordi kombinationen af langsom musik, remser og aktiviteter ligger op til fordybelse.

’Musicarma kan alt det, jeg finder vigtigt i muligheden for at skabe åndehuller i børns hverdag. Musikken er af høj kvalitet. Sangene er langsomme og rolige og uden sang, som kun ville forstyrre i forhold til muligheden for optimal ro.’

Lola Jensen, familievejleder

Undersøgelser viser at mange børn og voksne reagerer positivt på Musicarma musikken og kombineret med mindfulnessøvelserne er det et godt redskab, der kan forebygge og afhjælpe stress. Brug bogen og musikken lige dér, hvor det giver mening for dig: Som ritual før sovetid, mal eller tegn mens musikken spiller, som “børne-alene-tid”, som baggrundsmusik til at skabe ro i et stresset miljø – kun fantasien begrænser.

Urolige børn: Sådan hjælper Musicarma til større ro

Illustration fra Musicarma bogen og remsen om forår

Øvelserne i Musicarma bogen kan give dine børn en tiltrængt pause i hverdagens larm og mange gøremål.

Børnene får øget opmærksomheden på sin egen krop, på spændinger, smerte eller ubehag, og de bliver bedre til at mærke sine egne grænser.

Ved regelmæssig brug af mindfulness trænes mange funktioner i hjernen, hvilket bl.a. styrker børnenes koncentration, evne til planlægning, problemløsning, arbejdshukommelse og adfærdsregulering

‘I en travl hverdag, hvor det godt kan knibe for de voksne at finde tid nok blot til at komme i tanke om mulighederne for at skabe langsom tid i børns hverdag, er Musicarma en fantastisk nem og ’lige til at gå til’ inspiration’

Lola Jensen, familievejleder

Mindfulness for børn med musik fra den danske sangskat

CDen fra Musicarma bogen

Musikken i Musicarma bogen er genindspilninger af sange fra den danske kulturarv og sangskat.

Du kan blandt andet høre melodierne til “En yndig og frydefuld sommertid”, “I Danmark er jeg født” og “Den blå anemone” samt andre fantastiske melodier.

Musikken er indspillet uden sang og i langsomt tempo af Trio Before, som består af Niels Erichsen på piano, Claus Behrens på saxofon og Peter Friis på kontrabas.